Radio/Podcast

Ända sedan jag var liten, har jag varit fascinerad av radion. Rösterna, musiken, händelserna … allt fanns där hela tiden och det var mitt. Mamma, som under nästan hela min barndom var hemmafru, hade alltid på radion i köket. Då och då ropade hon på mig att jag skulle komma och lyssna. Jag älskade dragspelsmusik. Calle Jularbo, Gnesta-Kalle och Tore Skogman, hörde till mina stora idoler och så fort någon av dem hördes i köksradion, var jag där.
Jag minns tydligt en gång när jag höll på med något inne på mitt och lillbrorsans rum, hur mamma ropade in mig till köket:
-Nu är det Calle Jularbo på radion, skynda dig och kom! Jag rusade iväg allt vad tygen höll och så fort jag kom in i köket sprang jag fram till radion och stängde av den.
-Ville du inte höra?
-Jo, men jag har inte tid, så jag sparar till sen, sa jag med ett beslutsamt allvar i rösten. Föga insatt i det faktum att det ännu skulle dröja ett antal år, innan den första bandspelaren dök upp i vårt hem.

Foto: P-A Gerdevåg

Det var då jag förstod att det som kom ut ur radion inte fanns lagrat därinne, utan bara förmedlades från något annat ställe någon annan stans, just där och då. Eller nu, om man så vill. Det var magi.

På samma sätt var det med det som hördes. Ganska snabbt blev Småbarnskvarten en omistlig del av min vardag och Nicke Lilltroll min förtrogne. För att inte tala om Grodan Boll och Pelle Svanslös. Jag sögs in i berättelserna och visste precis hur det såg ut både i Trollskogen och i kvarteren där Bill och Bull och elake Måns höll till. Jag är glad över att Nicke Lilltroll aldrig kom på tv! För då hade jag nog aldrig hamnat i den där radiostudion som programledare för snart 30 år sedan …

Den teknikutveckling som skett sedan det tidiga 90-talet har varit enorm i och med att även radiovärlden gått från analogt till digitalt, med allt vad det innebär. Färre personer som kan göra allt mer till lägre kostnader, till exempel. En annan tydlig effekt av detta tekniska paradigmskifte är att även jag numera har ett antal egna kanaler att ägna mig åt. För dig som själv är sugen på att börja manövrera i detta landskap rekommenderar jag ett besök på såväl podcastskolan.se som podcastfabriken.se

jenneboradiologgaok

 cykelradiologgaliveprocaster-copy-300x300podcastfabrik2

 Klicka på bilderna för att komma till JENNEBORADIO, CYKELRADION, PODCASTSKOLAN och PODCASTFABRIKEN (öppnas i nya fönster)