Utbildning

Ett ständigt lärande, det om något är den moderna tidens lösen. Processer, teknik, miljöhänsyn och alltmer slimmade organisationer, gör att gamla sanningar hela tiden måste omprövas. Det gäller alla, oavsett bransch eller yrkesroll.  Sedan 2007 har jag haft förmånen att som gästlärare i radioproduktion och journalistik vid Linnéuniversitetet i Kalmar, få dela med mig av de kunskaper och erfarenheter som jag under 20 år samlat på mig i egenskap av programledare vid Sveriges Radio. Samtidigt har det också inneburit att jag själv fått lära mig mer om själva lärandeprocessen. Därför vågar jag påstå att jag är ganska driven när det gäller att hålla i utbildningar både på en väldigt grundläggande nivå, som den mer avancerade. De ämnen jag behärskar är ljudredigering, journalistik, programledarskap och berättarteknik.
Jag tror på lärande och undervisning som en process snarare än en fast struktur, vilket enligt min mening borgar för en absolut individanpassning av kunskapsförmedling/inhämtande, även när detta sker i grupp.

Förutom rena grundutbildningar har jag även sysslat med fortbildning. Inom ramen för projektet ”programledarverket” som genomfördes på ett stort antal av Sveriges Radios olika kanaler var jag handledare mellan åren 2005 och 2008. Ett mycket spännande projekt där väldigt erfarna radiojournalister och programledarprofiler under ett antal workshops fick verktyg och kunskaper för att kunna fortsätta att utvecklas inom en mycket krävande programledarroll.

Jag är också verksam vid FOJO (institutet för fortbildning av journalister), som kursledare både i Sverige och internationellt. Företrädelsevis handlar det om kurser i ljudligt berättande och podcastproduktion. Allt utifrån en journalistisk synvinkel.

Förutom detta har jag skapat och genomfört skrivarkurser i studiecirkelform för amatörskribenter med målet att vässa deras skrivande och få det att närma sig det journalistiska.

Vill du veta mer om vilka möjligheter ett samarbete med mig  kan öppna för kompetenshöjningen bland dina medarbetare eller kolleger, tveka inte att höra av dig. Även om det inte handlar om ren och skär kursveksamhet, utan kanske återkoppling och utvärdering, kan jag vara det kreativa bollplank du behöver!

tomas@jenneboradio.se